
Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van Valentijn, maar volgens de meeste bronnen gaat deze traditie terug naar de tijd van de oude Romeinen in de derde eeuw na Christus. Een priester genaamd Valentinus stond bekend om zijn goede daden voor zieken, ouderen en armen. Daarnaast trouwde hij in het geheim jonge stellen. Iets wat keizer Claudius II had verboden, omdat volgens hem ongehuwde mannen betere soldaten waren. Daarom onthoofde keizer Claudius II de priester Valentinus op 14 februari 270 na Christus. Valentinus werd later heilig verklaard door de kerk. Zij maakte 14 februari een feestdag. In die tijd was het niet gebruikelijk om je liefde uit te drukken, alleen op 14 februari werd een uitzondering gemaakt. Op deze dag mocht men een geliefde verrassen met een cadeau of brief.
Je kunt van alles cadeau doen aan je geliefde, maar een bos bloemen staat nog altijd op nummer één. En dan met name de traditiegetrouwe rode roos, die in het westen symbool staat voor liefde, passie en romantiek. Dat komt doordat de roos bij de Oude Grieken een symbool van Aphrodite was, de godin van de liefde. (Aphrodite werd door de Romeinen Venus genoemd). De legende hierachter: Op een dag wordt haar geliefde Adonis doorboord door de slagtand van een zwijn tijdens de jacht. Ze haast zich naar haar stervende lief en baant zich een weg door het kreupelhout en doornstruiken. Ze haalt zichzelf open aan de scherpe doorns en takken en haar bloed kleurt daardoor de witte rozen rood.
De rode roos is niet de enige bloem die de liefde symboliseert. In de Victoriaanse tijd werden vele soorten bloemen gebruikt om een intieme boodschap over te brengen. De betekenis van de bloemen werd gehaald uit mythes en legendes. Zo staat onze nationale trots, de (rode) tulp, ook symbool voor de perfecte liefde. Dit komt onder andere voort uit de Perzische legende van de onmogelijke liefde tussen Fahrid en Shirin. Net als Romeo en Julia plegen ze zelfmoord op het moment dat ze denken dat de ander dood is. Op de plek van hun bloeddruppels groeien een ontelbare hoeveelheid rode tulpen.
Onze hartslag verraadt hoe we ons voelen. Hierdoor dacht men vroeger dat onze gevoelens in ons hart ontstonden. Inmiddels weten we dat onze hersenen een grotere rol spelen, maar de symboliek van het hart is gebleven. De manier waarop we een hart tekenen, lijkt alleen niet op het menselijke orgaan. Voor de symbolische vorm zijn verschillende verklaringen. Zo zou het vrouwelijk lichaam een inspiratiebron zijn of ze dachten in de middeleeuwen dat een hart er écht zo uitzag. Een andere verklaring is een uitgestorven plant genaamd Silphium, die bekendstond om zijn multi inzetbaarheid op medisch gebied. De zaadjes van deze plant hadden de vorm van hartjes en daarom werd de plant ook gelinkt aan de liefde.
Planten die de vorm dragen van de liefde, zijn er genoeg. Zowel de Hoya Kerri (hartjesplant) en Anthurium als de Ceropegia Woodii (string of hearts) delen deze vorm met de uitgestorven plant Silphium. Al deze planten hebben een hartvormige blad en staan daarmee symbool voor de liefde. Met deze planten kun jij deze Valentijnsdag jouw geliefde verrassen.
Heb je een vraag of suggestie? We horen graag van je!
Telefoon: 030 782 0680
Email: info@steckutrecht.nl
Voor reserveringen en verzoeken bij Tuincafé Noordertuin:
Email: info@noordertuin.nl
Steck Utrecht
Gageldijk 3, 3566 ME Utrecht
© 2024 Steck Utrecht | Steck is onderdeel van Overvecht Vastgoed | Vacatures | Bezorging | Retourbeleid | Bedrijfsgegevens | Privacyverklaring.| Algemene Voorwaarden |
Een vrolijke kalender om verjaardagen te onthouden én inspiratie op te doen voor je tuin, balkon en keuken. Inclusief tips, recepten, natuurweetjes en ansichtkaarten.