
Heb je een appel- of perenboom in je tuin, of misschien eentje in pot op je balkon? Dan is augustus hét moment om je fruitboom zomers te snoeien. Daarmee houd je de boom gezond en in toom, en help je hem goed op weg naar het volgende seizoen.
Zomersnoei doe je om de vorm van de boom te behouden en de groei af te remmen. In de zomer haal je takken weg die overbodig zijn: bijvoorbeeld waterlot (rechte scheuten die snel omhoogschieten), takken die elkaar kruisen, of takken die het zonlicht wegnemen. Zo zorg je voor meer licht en lucht in de kroon. Dit helpt bij het rijpen van het fruit en het houdt de boom gezond.
Zomersnoei is vooral geschikt voor bomen die al een basisstructuur hebben. Heb je een jonge boom? Dan kun je met zomersnoei op een voorzichtige manier de vorm begeleiden.
Het ideale moment voor zomersnoei is in de tweede helft van juli tot eind augustus. Dan is de groeipiek van de boom voorbij en kun je goed zien welke takken overbodig zijn. Snoei altijd op een droge dag, zodat de snoeiwonden goed kunnen indrogen. Bij extreem warm weer of hittegolven kun je beter even wachten, want dan staat de boom al onder stress omdat ie veel water verdampt. Kies liever voor een dag met milde temperaturen en snoei bij voorkeur in de ochtend of vroege avond.
Zomersnoei is geschikt voor:
Ook pruimenbomen kun je soms in de zomer licht snoeien, maar wees terughoudend. Vooral bij kwetsen – een blauw-paarse, stevige pruimensoort – is het risico op ziektes zoals gomvorming groter. Snoei ze alleen als het echt nodig is, en beperk je tot een paar kleine ingrepen op een droge dag.
Heb je een kweepeerboom? Dan hoef je in de zomer meestal niets te doen. Zie je toch wilde scheuten of ongunstig groeiende takken, dan kun je die rustig weghalen. De vormsnoei doe je bij kweeperen pas in de winter.
Twijfel je? Vraag gerust advies bij Steck of bij de kwekers van Stekkers. Die vind je achter op ons terrein in Utrecht Overvecht.
Snoei de jonge, snelgroeiende takken terug tot zo’n vijf tot acht bladeren vanaf de basis. Zo behoud je voldoende vruchthout voor volgend jaar, en blijft de vorm van de boom in balans. Snoei niet te diep terug in het oude hout, vooral niet bij jonge bomen. Werk rustig en gefaseerd: liever een paar kleine ingrepen dan alles in één keer.
Gebruik altijd schoon, scherp snoeigereedschap en let op dat je geen rafelige snoeiwonden maakt.
Als het even kan: laat takken met vruchten hangen. Maar als zo’n tak heel ongunstig groeit, bijvoorbeeld recht naar binnen of onder andere takken, kun je ‘m best weghalen. De boom verdeelt dan zijn energie over de overgebleven vruchten, die daardoor juist beter rijpen. Vermijd wel dat je in één keer veel vruchtdragende takken weghaalt. Dat kan te veel stress veroorzaken.
Na de snoei heeft de boom meer licht, lucht en ruimte om zijn vruchten goed af te rijpen. Hij gaat de herfst in met een rustige groeistand en is beter voorbereid op de winter. In het voorjaar begint hij fris aan een nieuw seizoen: met een mooie, nieuwe oogst in het vooruitzicht.
Woon je in Utrecht of omgeving en wil je advies over het snoeien van jouw fruitboom? Loop gerust even binnen bij Steck in Overvecht. Of kijk bij kwekerij Stekkers achter op het terrein: daar vind je fruitbomen van eigen bodem, gekweekt met oog voor bodemleven, bijen en biodiversiteit. We helpen je graag op weg!
Heb je een vraag of suggestie? We horen graag van je!
Telefoon: 030 782 0680
Email: info@steckutrecht.nl
Voor reserveringen en verzoeken bij Tuincafé Noordertuin:
Email: info@noordertuin.nl
Steck Utrecht
Gageldijk 3, 3566 ME Utrecht
© 2024 Steck Utrecht | Steck is onderdeel van Overvecht Vastgoed | Vacatures | Bezorging | Retourbeleid | Bedrijfsgegevens | Privacyverklaring.| Algemene Voorwaarden |
Een vrolijke kalender om verjaardagen te onthouden én inspiratie op te doen voor je tuin, balkon en keuken. Inclusief tips, recepten, natuurweetjes en ansichtkaarten.