
Mulchen? Je hebt er ongetwijfeld weleens van gehoord, maar wat is het nu eigenlijk precies? Mulchen is het bedekken van de grond rondom planten met organisch materiaal. Het beste moment om dat te doen is het najaar. Mulchen beschermt niet alleen je bodem, maar helpt ook bij het creëren van een gezonde, bloeiende tuin in het voorjaar. Mark Verhoef van Voedseltuin Overvecht legt uit hoe mulchen werkt en waarom het nuttig is.
Mark: ‘Mulchen is simpel én effectief. Je brengt een organische laag mulch aan op de grond rondom planten, bomen en struiken. Dit kan van alles zijn, zoals bladeren, schors, stro en compost. In de Voedseltuin bij Steck gebruiken we gehakselde maïs uit het maisdoolhof! In het najaar werkt een laag van 5 tot 7 cm het best.’
Mark: ‘Mulchen heeft heel veel voordelen voor de bodem in je tuin. Ik noem de belangrijkste op:
De dikke laag zorgt ervoor dat wind en zon niet bij de bodem kunnen, zodat deze lekker vochtig blijft. Dit betekent dat de wortels van je planten beter gehydrateerd blijven, zelfs tijdens droge periodes in de winter. Andersom vangt de mulchlaag slagregens op, waardoor de bodem niet meteen doordrenkt raakt van water.
De mulchlaag houdt de warmte in de grond vast en voorkomt dat deze te snel bevriest. Dit zorgt ervoor dat de wortels van je planten beter beschermd zijn en minder snel schade oplopen. Ook tempert de mulchlaag de temperatuurverschillen tussen dag en nacht in de bodem.
De organische mulch wordt geleidelijk afgebroken door de organismen die in de bodem leven. Bacteriën, schimmels, wormen, pissebedden, miljoenpoten en andere bodemorganismen zetten de mulch om in voedingsstoffen voor bodem en planten. Hun harde werk verrijkt ook de bodemstructuur. Planten krijgen zo een betere voedingsbodem en worden minder snel ziek.
Mark: ‘Jazeker! Behalve het grote voordeel dat je planten er gezonder en sterker van worden, onderdrukt de mulchlaag ook de groei van onkruiden. Je hoeft dus minder te wieden. Ook hoef je minder te bemesten en de bodem minder te bewerken. Het bodemleven doet dat gewoon zelf. Eigenlijk heb je zo het meest natuurlijke proces te pakken. In de natuur werkt het ook zo: dan zorgen gevallen bladeren, afgebroken takken, omgevallen bomen en dierlijke resten voor een natuurlijke voedingsbodem. Dan heet die laag overigens geen mulch, maar humus.’
Mark Verhoef is de voortrekker van Voedseltuin Overvecht: drie grote moestuinen in de wijk Overvecht in Utrecht. Een van die moestuinen ligt op het terrein van Steck, naast het terras van het tuincafé en de plek van het Maisdoolhof in de zomer. In de Voedseltuin helpen vrijwilligers uit Overvecht met het kweken van de lekkerste groenten. De oogst gaat deels naar deze vrijwilligers en deels naar lokale horecazaken, zoals tuincafé Noordertuin bij Steck. Voedseltuin Overvecht is een van de duurzame partners van Steck.
Heb je een vraag of suggestie? We horen graag van je!
Telefoon: 030 782 0680
Email: info@steckutrecht.nl
Voor reserveringen en verzoeken bij Tuincafé Noordertuin:
Email: info@noordertuin.nl
Steck Utrecht
Gageldijk 3, 3566 ME Utrecht
© 2024 Steck Utrecht | Steck is onderdeel van Overvecht Vastgoed | Vacatures | Bezorging | Retourbeleid | Bedrijfsgegevens | Privacyverklaring.| Algemene Voorwaarden |
Een vrolijke kalender om verjaardagen te onthouden én inspiratie op te doen voor je tuin, balkon en keuken. Inclusief tips, recepten, natuurweetjes en ansichtkaarten.