In 5 stappen een regenton aansluiten

Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat een regenton aansluiten. Daarmee bespaar je water én draag je bij aan het verminderen van wateroverlast in de stad. Maar hoe koppel je zo’n ton aan je regenpijp? Wat heb je nodig en waar moet je aan denken? Hieronder vind je een overzichtelijk stappenplan. Dit hebben we samen met WaterLeider opgesteld.

 

 

Stappenplan in beeld

 

Voor we beginnen krijg je van ons deze video. Hier zie je het hele stappenplan tot leven komen. Handig om erbij te houden, bijvoorbeeld als je net even niet goed begrijpt wat de bedoeling is! Onze chef tuingereedschap en regentonnen Adjai laat je zien hoe het moet.

Video Steck: In 5 stappen een regenton aansluiten. Adjai laat je zien hoe het moet!

Belangrijk om te weten voor je begint:

 

Wat is een vulautomaat?

Een vulautomaat zorgt ervoor dat het water van de regenpijp naar de regenton stroomt en stopt met vullen zodra de ton vol is. Zo stroomt ‘ie niet over. Dit is de meest gebruikte optie voor het aansluiten van een regenton. Je kunt er ook voor kiezen om de pijp recht in de ton te laten uitkomen. Dan heb je een overloopslang nodig, die overtollig water van de ton afvoert naar je tuin. Deze instructie gaat over het plaatsen van een regenton met een vulautomaat.

 

Voor het aansluiten van het regenton heb je het volgende nodig:

  • Regenton, eventueel met verhoger
  • Vulautomaat
  • Waterpas
  • Gatenzaag
  • (Accu)boor
  • (IJzer)zaag
  • Potlood
  • Vijl of schuurpapier

 

Ben je er klaar voor? Daar gaan we dan!

 

Stappenplan aansluiten regenton

Stap 1: Maak de ondergrond vlak

  • En met vlak bedoelen we echt waterpas. De ton mag niet scheef komen te staan. Dat is niet mooi en het risico op omvallen is groter. Check of de grond oneffenheden heeft en haal die zonodig weg. Liggen er scheve tegels? Haal ze eruit, maak het zand eronder glad, en leg de tegels dan weer terug. 
  • Zorg voor een stevige ondergrond. Elke liter water weegt een kilo, dus een flinke ton vol water kan doorzakken op een zachte ondergrond. Tuinaarde of een houten vlonder met weinig draagkracht is daarom niet geschikt. 
  • Sommige regentonnen moeten op een verhoging staan, omdat je er anders geen gieter onder kwijt kunt. Plaats de ton vast op de verhoging. Dat kan een verhoging zijn die er standaard bij zit, of je maakt er zelf een met tegels of bakstenen.

Medewerker Adjai van Steck Utrecht houdt een waterpas vast, om te kijken of de ondergrond vlak is
Met een boor wordt een gat in de regenton gemaakt

Stap 2: Boor of zaag een gat in de ton voor de slang van de vulautomaat

 

Veel regentonnen hebben een voorgemaakt gat voor de slang van de vulautomaat. Als dit er niet in zit, maak je er zelf een:

  • Bepaal eerst waar dat gat moet komen. Dat moet minimaal 10 centimeter onder de bovenrand zijn. Let erop dat de ton goed staat ten opzichte van de regenpijp. En dat het kraantje de goede kant op wijst. 
  • Gebruik een gatenzaag om het gat te zagen. Afhankelijk van de vulautomaat kies je voor de grootte van het gat. Heb je een houten ton? Zaag nooit in de ijzeren hoepels. 

Stap 3: Plaats de vulautomaat in de ton. 

 

Als de vulautomaat eenmaal in de ton zit plaats je de regenton naast de pijp. Teken het punt af op de pijp waar de vulautomaat moet komen. Dit punt moet altijd gelijk, of iets hoger zijn dan het net geboorde gat in de ton waar de vulautomaat is bevestigd. Nooit lager en maximaal 8 centimeter hoger. Op deze manier kan het water, als de ton vol is, afgevoerd worden via de regenpijp.

 

Er zijn twee soorten vulautomaten. Bij de ene boor je een gat in de regenpijp: een inboor-vulautomaat. Bij de andere zaag je een strookje uit de pijp. Dit is een overschuifmodel. Heb je een stalen regenpijp of een met een afwijkende vorm of maat? Kies dan een inboor-vulautomaat. 

 

  • Inboor-vulautomaat: Op de verpakking lees je hoe groot het gat moet zijn dat je in de pijp moet boren. Gebruik ook hiervoor een gatenzaag. Vijl of schuur het boorgat om te voorkomen dat er scherpe randjes aan zitten. Aan de vulautomaat zit een rubber opvangbakje dat je bij elkaar knijpt en in het gat steekt. Eenmaal aan de binnenkant vouwt het bakje weer uit. 
  • Overschuifmodel: Ook hier lees je op de verpakking hoe groot het stuk is dat je uit de regenpijp moet zagen. Je zaagt de pijp helemaal doormidden. Met een vijl of schuurpapier maak je de randen glad. Dan schuif je de vulautomaat ertussen. Eerst de bovenkant, en dan de onderkant. Lukt het niet goed om de vulautomaat ertussen te krijgen? Haal dan de muurbeugels van de regenpijp tijdelijk los. Dan krijgt de pijp meer speling. 

Stap 4: Maak de vulautomaat vast

 

Heb je een inboor-vulautomaat? Maak hem dan met twee parkerschroeven vast aan de regenpijp. Dit sla je over bij de overschuifversie. De rest van de buizen (het horizontale deel tussen pijp en ton) zet je wel/ook vast door de koppelstukken aan elkaar te klemmen of te lijmen. Bij een langere buis zet je deze vast met u-beugels. Zo zakt het niet door. Sluit de buis op de ton aan met het koppelstuk of met een schuifrubber.

Stap 5: Schroef het kraantje in de regenton

Je regenton is nu klaar voor de schitterende regen. Jij ook? Zo ga je slim om met regenwater.

Onze laatste tips:

 

  • Zorg ervoor dat zowel de aansluiting op de regenpijp als op de ton los te halen is: zo kun je voor onderhoudswerk, zoals schilderen, goed bij de gevel.
  • De ton mag gerust wat verder van de regenpijp afstaan.
  • Check je gemeente en de waterschappen of je subsidie krijgt op het opvangen of afkoppelen van regenpijpen. 
  • Ook een mogelijkheid: kies ervoor om het water niet terug in het riool te laten stromen, maar in de tuin. Zo help je het grondwater op peil te houden. Bovendien zorgt een vochtige grond voor meer biodiversiteit.
  • Gebruik je regenwater niet alleen voor planten, maar was er ook je ramen mee. Zo bespaar je drinkwater en je ramen worden streeploos schoon!

Close-up van feloranje bloemen tegen een heldere blauwe hemel. De bloemen staan trots op lange stelen, omringd door groene bladeren en enkele rode bloemknoppen die nog moeten uitkomen. De kleuren van de bloemen contrasteren mooi met de lucht, wat een levendig en zomers gevoel geeft.

Blijf op de hoogte

Er gebeurt ontzettend veel bij Steck. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zo mis je niets van onze transitie van tuincentrum naar groene stadsoase.

Openingstijden

Maandag
09:00 – 18:00
Dinsdag
09:00 – 18:00
Woensdag
09:00 – 18:00
Donderdag
09:00 – 18:00
Vrijdag
09:00 – 18:00
Zaterdag
09:00 – 17:00
Zondag
10:00 – 17:00

Contact

Heb je een vraag of suggestie? We horen graag van je!
Telefoon: 030 782 0680
Email: info@steckutrecht.nl

Volg je ons al?

© 2024 Steck Utrecht | Steck is onderdeel van Overvecht Vastgoed | Bezorging | Retourbeleid | Bedrijfsgegevens | Privacyverklaring.| Algemene Voorwaarden

12 oktober | 11:00 - 16:00

Najaarsmarkt 2024

Bezoek kraampjes met zeefdrukken, tekeningen en schilderijen, lekker fruit, koffie, kristallen en knuffels en nog veel meer! Er is van alles te doen, zoals je laten masseren, kokodama’s maken, spinnenkoekjes bakken en spinnenwebben knutselen.