
Deze maand gaan we zien dat de natuur weer langzaam tot leven komt. Knoppen verschijnen aan bomen en struiken en het bodemleven wordt actiever. Dit is het perfecte moment om je tuin of balkon klaar te maken voor het naderende voorjaar. Mark Verhoef, coördinator bij de Voedseltuin naast Steck, noemt februari ‘de grote voorbereidende maand’. Hieronder geeft hij tips voor in de tuin en op het balkon.
Een goede basis is het halve werk. Mark: ‘In de Voedseltuin richten we ons in februari vooral op het voeden van de bodem. We verspreiden biologische en zelfgemaakte compost en werken deze lichtjes in de grond. We doen dit het hele jaar door, maar in februari is het een van de belangrijkste tuinklusjes. Compost voedt het bodemleven en zorgt voor gezonde planten.’
Tip voor thuis: Strooi een laagje compost over de grond in je tuin of je plantenbakken op het balkon. Zo geef je het bodemleven een oppepper. Lees hier meer over het toevoegen van compost.
Wil je dit voorjaar (meer) vogels naar je tuin of balkon trekken? Hang dan vóór maart een of meerdere nestkastjes op. Op de website van de Vogelbescherming lees je wat je kunt doen om meer kans te maken op een bewoonde nestkast. Heb je al een nestkastje hangen en had je dat nog niet schoongemaakt? Ga dan gauw aan de slag. Maak het kastje open en schud het oude nestmateriaal eruit. Spoel het daarna uit met kokend water.
Deze maand kun je al beginnen met voorzaaien. Peulvruchten zoals tuinbonen, kapucijners en peulen kun je alvast in potjes zaaien. Laat de zaden een nacht weken in water om het ontkiemen te versnellen. Mark raadt aan de potjes af te dekken: ‘Vogels, muizen en andere dieren zijn dol op de zaden. Zet de potten ook hoog, bijvoorbeeld op een tafel.’
Voorzaaien kan zowel binnen als op je balkon. Zo heb je straks sterke plantjes die je in maart of april in de grond kunt zetten.
Het is misschien niet het leukste tuinklusje, maar deze maand is een goed moment om je terras of balkon klaar te maken voor het voorjaar. Verwijder oude bladeren, mos en vuil dat zich de afgelopen maanden heeft opgehoopt. Een schone ondergrond voorkomt uitglijden én ziet er verzorgd uit. Controleer ook potten en bakken: zijn ze nog heel en schoon? Zo niet, vervang of maak ze schoon voordat je opnieuw gaat planten.
Haal in februari ook maar je snoeischaar tevoorschijn. ‘Als je struiken en bomen snoeit, zorg je ervoor dat ze verjongen. En meer vrucht geven,’ vertelt Mark. ‘Eind februari kun je kleine fruitstruiken, zoals rode en zwarte bessen en kruisbessen vaak al snoeien. Dan snoei je net voordat de struiken gaan groeien en de sapstromen op gang komen. Zou je dat later doen, dan vloeit de sapstroom uit de snijwonden. En dat wil je niet. Let wel op, snoei alleen als het niet te hard vriest.’
Met deze tips maak je je tuin of balkon klaar voor het voorjaar. Kun je ook niet wachten tot alles weer gaat groeien en bloeien? Bij Steck hebben we er al helemaal zin in. We krijgen ook steeds meer tuinplanten aangeleverd, dus kom gerust een keer kijken!
De Voedseltuin bij Steck is onderdeel van Voedseltuin Overvecht, waar vrijwilligers uit Overvecht meehelpen met tuinieren. Het is een leuke manier om lekker buiten bezig te zijn en buurtbewoners te ontmoeten. In totaal zijn er drie Voedseltuinen in Overvecht. Ze zijn altijd op zoek naar vrijwilligers, dus stuur gerust een bericht naar info@voedseltuinovervecht.nl.
Heb je een vraag of suggestie? We horen graag van je!
Telefoon: 030 782 0680
Email: info@steckutrecht.nl
Voor reserveringen en verzoeken bij Tuincafé Noordertuin:
Email: info@noordertuin.nl
Steck Utrecht
Gageldijk 3, 3566 ME Utrecht
© 2024 Steck Utrecht | Steck is onderdeel van Overvecht Vastgoed | Vacatures | Bezorging | Retourbeleid | Bedrijfsgegevens | Privacyverklaring.| Algemene Voorwaarden |
Zoek je een groen cadeau voor je vader, moeder, buurman, leraar of iemand anders? Met de online Steck Cadeaukaart kies je uit alles in ons tuincentrum: planten, tuingereedschap of iets voor je huisdier. Verras iemand direct in z’n mailbox. Geen verzendkosten, geen wachttijd en een duurzame keuze.