
Veel mensen denken dat je in het voorjaar moet zaaien. Maar ook in de zomer kun je nog prima aan de slag met een zakje zaad. De bodem is warm, de zon doet z’n werk en met een beetje aandacht krijg je nog een verrassend rijke oogst, of een bloemenzee die tot in het najaar bijen, vlinders en andere insecten aantrekt.
Meer dan je misschien denkt! In juli en augustus kun je nog bloemen zaaien zoals goudsbloem, korenbloem, phacelia, klaproos en slaapmutsje. Deze soorten kiemen snel en bloeien vaak nog dit jaar, zeker als het een warme nazomer wordt. Zaai ze wel op tijd, bij voorkeur vóór half augustus. Zaai je ze later, dan is de kans groot dat ze als tweejarige overwinteren en volgend voorjaar bloeien.
Ook tweejarige bloemen zoals vingerhoedskruid of vergeet-mij-nietjes kun je nu zaaien. Die maken dit jaar nog een bladrozet aan en bloeien in het voorjaar. Zaai deze soorten bij voorkeur tussen juli en eind augustus.
Verschillende groenten, zoals snijsla, rucola, postelein, raapstelen en tuinkers kun je nog tot eind augustus zaaien. Dat zijn snelle groeiers waar je al binnen een paar weken van kunt oogsten. Rode biet en boerenkool kun je zaaien tot ongeveer half augustus. Dan hebben ze voldoende tijd om te groeien voor de herfst echt begint.
Zaaien in de zomer vraagt net wat meer aandacht dan in het voorjaar. De zon is feller en de grond droogt sneller uit. De grondtemperatuur kan in de zomer oplopen tot wel 55 à 60 graden Celsius in de zon. In de schaduw is het gerust 20 graden koeler. Zaai daarom bij voorkeur in de vroege ochtend of in de avond, als het minder warm is, en zorg voor schaduw boven de zaaiplek tijdens de heetste uren van de dag. Bijvoorbeeld met een tak, een doek of een omgekeerde krat.
Vooral in de kiemfase is het belangrijk dat de aarde niet uitdroogt. Geef direct na het zaaien een flinke slok water en houd de zaaiplek de eerste dagen vochtig. Bij warm weer kan het nodig zijn om twee of drie keer per dag te gieten. ‘Vochtig houden’ betekent dat de bovenlaag van de grond donker en kruimelig blijft. Is de aarde lichtbruin en stoffig? Dan is het tijd om opnieuw water te geven. Na het zaaien kun je de zaden het best afdekken met een heel dun laagje fijne compost. Dat beschermt tegen uitdrogen, maar laat nog genoeg licht en lucht door om goed te kunnen kiemen.
Zaai je in potten of bakken? Zet die dan tijdelijk op een plek waar ze ochtendzon krijgen, maar in de middag schaduw. Zo drogen ze minder snel uit.
Zaaien in de zomer is niet alleen leuk, het is ook slim. Je hebt er zelf nog weken plezier van én helpt allerlei insecten aan voedsel en een schuilplek. En het is meteen een goede voorbereiding op de herfst en het voorjaar.
Bij Steck vind je een ruim assortiment biologische zaden van De Bolster en Buzzy. Loop gerust even binnen voor advies. We denken graag met je mee.
Achter op het terrein van Steck wordt ook nog volop gezaaid, bij Voedseltuin Overvecht, pluktuin Glitter Gladiool en zelfoogsttuin De Gagelgaard. Loop gerust een rondje door de tuinen voor meer inspiratie!
Heb je een vraag of suggestie? We horen graag van je!
Telefoon: 030 782 0680
Email: info@steckutrecht.nl
Voor reserveringen en verzoeken bij Tuincafé Noordertuin:
Email: info@noordertuin.nl
Steck Utrecht
Gageldijk 3, 3566 ME Utrecht
© 2024 Steck Utrecht | Steck is onderdeel van Overvecht Vastgoed | Vacatures | Bezorging | Retourbeleid | Bedrijfsgegevens | Privacyverklaring.| Algemene Voorwaarden |
Een vrolijke kalender om verjaardagen te onthouden én inspiratie op te doen voor je tuin, balkon en keuken. Inclusief tips, recepten, natuurweetjes en ansichtkaarten.